Er zijn verschillende soorten dakpannen. De ene soort biedt voordelen die een andere soort weer niet biedt. Welke soorten zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Alvorens we gaan kijken naar verschillende soorten dakpannen is het goed om te weten waarom er vaak wordt gekozen voor “een dak gevuld met pannen” (pannendak). Het grootste voordeel van een pannendak is dat het zorgt voor uitstekende afvoer van (regen)water. In Nederland hebben wij regelmatig te maken met neerslag. Men hoeft dus niet vreemd op te kijken dat het gros van de woningen in Nederland een pannendak hebben. Als een vorm van dakbedekking zijn dakpannen dus populair in Nederland net zoals bitumen dakbedekking dat is. Elke soort dakbedekking heeft op zichzelf weer soorten met zijn eigen voor- en nadelen.

In dit blogartikel komt u meer te weten over de soorten dakpannen die beschikbaar zijn. Tevens komt u meer te weten over de voor- en nadelen en bijkomende kosten. Zodoende kunt u eenvoudiger de juiste keuze maken voor het vervangen van uw dakpannen of renoveren van uw pannendak.

Soorten dakpannen en voordelen

Een veelvoorkomend soort is keramische pannendaken. Om deze soort te realiseren is een pure kleimassa met een constante vochtgehalte noodzakelijk, zoals dakpannenkopen.nl aangeeft. Deze uit klei gerealiseerde soort is veelal te herkennen aan de natuurrode kleur. Desalniettemin is het ook mogelijk om keramische pannendaken in andere kleuren te verkrijgen zoals in het zwart of bruin. Een ander soort is de houten pannendak. Houten dakpannen komen minder vaak voor dan keramische dakpannen. Houten dakpannen zijn vaker te zien bij kleinere gebouwen, tuinhuisjes of schuren. Het gebruik van houten dakpannen bij woningen komt nauwelijks nog voor. Waarom dat is wordt weldra besproken bij de voor- en nadelen. Voordat we het daar over hebben is er nog een soort die wij aan het licht willen brengen. Dat is de betonnen pannendak of dat zijn betonnen dakpannen. Dit beton wordt gerealiseerd door een combinatie van cement, zand en water. Het gebruik van deze grondstoffen resulteert in een mengsel voor het maken van de betonnen dakpannen. Deze soort wordt nog steeds met enige regelmaat gebruikt voor woningen. Behalve deze soorten zijn er ook twee vormen van dakpannen: platte en holle dakpannen.

Er zijn vele voor- en nadelen te noemen voor de soorten dakpannen die we eerder hebben besproken. Met betrekking tot de keramische dakpannen is een groot voordeel dat deze redelijk lang meegaan namelijk circa 45-50 jaar! Andere voordelen is dat ze goed schoon te maken zijn en een mooie uitstraling geven. Het grootste nadeel van keramische dakpannen is de prijs die gemiddeld hoger ligt dan overige dakpannen. Als we kijken naar de houten dakpannen heeft dit juist als voordeel dat deze erg goedkoop zijn. Daarentegen weegt dit voordeel vaak niet op tegen de nadelen zoals de zwakte van dit type dakpannen en de beperkte levensduur. Houten dakpannen zijn vandaag niet te gebruiken voor huizen, daar zijn ze simpelweg te instabiel voor. Betonnen dakpannen zijn daarentegen wel te gebruiken voor huizen. Dit gaat gepaard met het voordeel dat deze pannen goedkoper zijn dan keramische dakpannen. Een groot nadeel van betonnen dakpannen is dat ze niet zo lang meegaan als keramische dakpannen. Tevens is aanhechting van mossen een probleem als er geen adequate afwerking wordt gebruikt, zoals Top-Longlife betonpannen. Al met al is er voor elke soort dakpannen iets positiefs en negatiefs op te merken. In het volgende gedeelte geven wij u meer informatie over de kosten van deze dakpannen.

Wat zijn de kosten van een pannendak?

De prijzen van het plaatsen van de dakpannen verschillen naargelang een aantal factoren. Zo heeft het soort pannendak dat u wilt en het dakdekkersbedrijf dat u inhuurt effect op de kosten. Over het algemeen zijn de kosten van keramische dakpannen en betonnen dakpannen ongeveer €54,95 – €84,95 per m2 (excl. btw) inclusief het legwerk en materiaal. Voor houten dakpannen is een prijs van gemiddeld €40 mogelijk. Vaak is het mogelijk om houten dakpannen zelf te monteren. Voor keramische en betonnen dakpannen is dit wat ingewikkelder. Dat geldt helemaal voor grotere pannendaken, die legt u niet zomaar. Dat vereist namelijk kennis, kunde, berekening en een “snufje” intuïtie. Zodoende adviseren wij om professionele dakdekkers in te huren. Met veel plezier zou Assaad Bouw u vrijblijvend voorzien van meer informatie.

Ten slotte is het goed om toch aan te geven dat de kosten afhankelijk zijn van verscheidene zaken, zoals welke materiaal er gebruikt gaat worden en de grootte van het dakoppervlak. Daarom kan er aan de prijzen op de website geen rechten ontleend worden! De kosten voor dakrenovatie zijn lastig te bepalen zonder uw specifieke situatie te bekijken. Plan daarom snel een gratis dakinspectie in voor meer helderheid. Het dakdekkersbedrijf waar u mee in zee gaat heeft ook grote impact op de prijs. Kijk uit dat u niet meer betaald dan nodig voor het vervangen van dakpannen en ook niet té weinig. Goedkoop is vaak duurkoop! Contacteer daarom een dakdekkersbedrijf met een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. Wij bieden u graag een vrijblijvende dakinspectie. Bel/app dus vandaag nog: 06 57 40 02 55!

Contacteer ons