Wanneer uw dakgoot problemen heeft, zijn er een aantal manieren om deze te verhelpen. In dit blogbericht kijken we hoe u mogelijk zelf een dakgoot kan repareren en wanneer het aan te raden is om het door professionals te laten doen.

Een dakgoot is een lange open bak aan de zijkant van gebouwen die zorgt voor het opvangen en afvoeren van water. Er zijn verscheidene soorten dakgoten. Veelvoorkomende soorten zijn stalen dakgoten, aluminium dakgoten, koperen dakgoten, ijzeren dakgoten en plastic dakgoten. Aluminium dakgoten zijn zeer robuust voor een redelijk lage prijs. Met betrekking tot stalen dakgoten kunnen we zeggen dat deze milieuvriendelijker en eenvoudiger zijn te installeren. Alhoewel plastic dakgoten regelmatig voorkomen zijn deze niet echt duurzaam te noemen. De voordelen van plastic dakgoten zijn zoal de lage kosten en veelzijdigheid. Verder zorgen koperen dakgoten voor minder groei van mos en geeft het uw woning een mooie, frisse uitstraling. Ten slotte is een ijzeren dakgoot zeer duurzaam. Wanneer deze correct geïnstalleerd en onderhouden wordt kan het wel 100 jaar meegaan! Alle soorten dakgoten hebben dus voor- en nadelen. Om erachter te komen welke soort bij uw woning of gebouw past, is het mogelijk om te kijken naar soortgelijke gebouwen of woningen.

Doordat dakgoten wat hoger zijn gemonteerd en niet eenvoudig te bereiken zijn wordt onderhoud daarvan vaak over het hoofd gezien. Naarmate de tijd verstrijkt, is het nodig om uw dakgoot schoon te maken en te onderhouden. Hierdoor voorkomt u grotere problemen en hogere kosten. Hieronder leest u meer over hoe u zelf een dakgoot reparatie kunt uitvoeren.

Hoe kan ik mijn dakgoot repareren?

Om uw dakgoot zelf te repareren heeft u goed materiaal nodig. Als we het hebben over een kleine reparatie zijn de volgende zaken nodig:

  • Geen hoogtevrees
  • Een stevige ladder met goede grip
  • Rubber Seal (bijvoorbeeld Bison Rubber Seal)
  • Textielband (zoals Bison Textielband)
  • Kwast en roerstaafje
  • Borstel en schuurvezel

De eerste stap is om de goot droog en schoon te maken. Zorg er dus voor dat bladeren, takken en zand/modder weg worden gehaald. Dit kunt u doen met gebruik van een handborstel, handdoek en emmer voor het vuil. Voor het repareren van kleine mankementen aan uw dakgoot, kunt u gebruikmaken van Bison Rubber Seal. Na het schoonmaken dient u de de lasnaad te schuren en de ondergrond goed droog en vetvrij te maken. Met een textielband is het daarna mogelijk om te bepalen wat het ingesmeerde gedeelte dient te zijn. Knip het textielband op het juiste formaat, liever iets te lang dan te kort. Vervolgens is het tijd om de Bison Rubber Seal goed te roeren tot het een wat egale uitstraling geeft. Nu kunt u de eerste laag Rubber Seal aanbrengen op uw dakgoot. Vervolgens kunt u het eerder geknipte textielband nemen en deze goed plakken op de plaats van het aangebrachte Rubber Seal. Hierna kunt u een extra laag aanbrengen voor meer bescherming. Dit was de laatste stap en is te herhalen voor overige plaatsen op uw dakgoot. Houdt wel in gedachte dat u niets aanbrengt wanneer het hoogstwaarschijnlijk binnen 12 uur gaat regenen.

Professionals voor complexe lekkages

Eenvoudige lekkages bij uw dakgoot zijn goed op te lossen met eerdergenoemde methode. Helaas zijn niet alle lekkages eenvoudig te repareren. Vaak is het niet eens duidelijk waar de lekkage vandaan komt. In soortgelijke gevallen is het aan te raden om contact op te nemen met professionals. Doordat dakgoten hoog zijn gemonteerd en lastig te bereiken zijn worden deze regelmatig vergeten. Door deze hoogte zijn reparaties lastiger en gevaarlijker, waardoor professioneel hulp verstandig is. Bekwame dakdekkers hebben de nodige ervaring en materiaal om de hoogte te trotseren en de reparatie te bewerkstelligen. Graag schiet Assaad Bouw u te hulp. Wij bieden gratis dakinspecties zodat u een helder beeld hebt van de staat van uw dak en mogelijke kosten. Weet dat de kosten voor zinkwerk, zoals het repareren van uw dakgoot kunnen variëren. De kosten hangen namelijk af van de grootte van uw dakgoot en het dakdekkersbedrijf dat u inhuurt. Door meerdere vrijblijvende dakinspecties aan te vragen krijgt u hier een beter beeld van. Maar onthoudt: goedkoop is vaak duurkoop. Boek uw dakinspectie bij Assaad Bouw BV vandaag nog. Hopelijk tot snel!

Contacteer ons